De nieuwe postcoderoos regeling vanaf april 2021 geeft recht op een subsidie per opgewekte kWh als een particulier of ondernemer samen met anderen investeert in opwekking van duurzame energie, bijv. een zonnedak. Voorwaarde is dat de deelnemers in de buurt wonen, dat wil zeggen binnen een zogenaamd postcoderoosgebied, kleinverbruikers zijn en samen een coöperatie of vereniging van eigenaren vormen. Er is geen maximum aantal panelen per deelnemer, maar wel moet er voor elk project een minimum aantal deelnemers zijn, gemiddeld ongeveer voor elke 15 panelen 1 deelnemer. Als er een aantal mensen dus minder dan 15 panelen willen is er voor anderen ruimte om meer panelen te nemen. Er mag per huishouden maar 1 persoon deelnemen. Je kan met de nieuwe regeling wel aan meerdere projecten deelnemen (bij de oude regeling maar maximaal je eigen verbruik), mits je in de postcoderoos van de betreffende projecten woont en een kleinverbruikersaansluiting hebt.
De oude regeling (tot 31-12-2020, “de regeling verlaagd tarief”) gaf recht op een korting op de energiebelasting ipv een subsidie. Hierbij kon je ook maar meedoen met projecten tot je eigen verbruik. Deelnemers die uit de postcoderoos verhuisden hadden ook geen recht meer op de energiebelastingkorting.
Deze beperkingen zijn vervangen door een betere regeling waarbij er ook geen onzekerheid is over de dalende energiebelasting, maar er vooraf een vast subsidiebedrag per kWh gegarandeerd wordt: 12,1 cent voor projecten op een kleinverbruikersaansluiting (tot ong. 200 panelen), en 14,6 cent voor projecten op een grootverbruikersaansluiting). Na aftrek van een correctiebedrag (ongeveer ter hoogte van de huidige stroomprijs) vormt dit het grootste deel van de inkomsten van een project. Verder wordt de stroom verkocht aan een energieleverancier, in dit geval aan om| nieuwe energie, en ontvangt het project hier stroominkomsten van. Na aftrek van jaarlijkse kosten voor administratie, verzekering, etc. worden deze uitgekeerd aan de deelnemers.