Mysteryland deels op lokale zonne-energie
3mDe komende editie van Mysteryland, op 24, 25 en 26 augustus op het voormalige Floriadeterrein, draait voor een kwart op duurzame energie, opgewekt door de zonnepanelen op de naastgelegen schuur van Jos Koeckhoven. Organisator ID&T is daarvoor de samenwerking aangegaan met de gemeente Haarlemmermeer en het lokale energiebedrijf Tegenstroom | om. Mysteryland heeft de ambitie uitgesproken om binnen drie jaar volledig op lokale duurzame stroom te draaien.
Dit jaar wordt de stroom van Koeckhoven geleverd op een aantal bestaande aansluitingen op het festivalterrein. Zonnestroom vervangt ongeveer een kwart van de dieselaggregaten. In 2019 wordt met een mobiel transformator-systeem in aanloop naar, tijdens en bij de afbouw van het festival een tijdelijke koppeling gemaakt met een nieuw aan te leggen vast elektriciteitsnetwerk. Op het terrein komen dan schone en stille containers met stopcontacten erin. Ook andere evenementen die plaats vinden in het Haarlemmermeerse Bos, het voormalige Floriadeterrein en de Groene Weelde kunnen dan gebruik gaan maken van lokaal opgewekte zonnestroom. Dieselaggregaten behoren dan tot het verleden. Dit systeem is ontwikkeld door Ecovolt, specialist op het gebied van duurzame energie-oplossingen voor evenementen.
Het lokale energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer, Tegenstroom | om, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van de samenwerking tussen Mysteryland, de grondeigenaren, de gemeente Haarlemmermeer en het Recreatieschap Noord-Holland, die de ingreep financieel mogelijk maken. Tegenstroom | om levert de stroom van Koeckhoven aan het festival. Tijdens het festival wordt stroom opgeslagen in vier Green Batteries en gebruikt voor de stroomvoorziening op de camping. Tegenstroom | om maakt samen met bijna 40 andere lokale duurzame initiatieven onderdeel uit van energieleverancier om | nieuwe energie om zo Nederland energie neutraal te maken. In deze regio is het lokale initiatief Haagse Stroom | om.
Mysteryland heeft het thema Duurzaamheid al enkele jaren hoog in het vaandel staan. Carina Kornfeind, Festival Directeur van Mysteryland, ziet deze ontwikkeling als een grote stap naar een volledig circulair festival: ‘’Wij zijn ontzettend trots dat wij dit jaar voor een deel overstappen naar zonne-energie van onze buurman. Uiteraard willen wij onze bezoekers ieder jaar weer verrassen met ons programma, aankleding van het festivalterrein, stage design en (eind)shows. Het is daarnaast voor ons als organisatie ook ontzettend belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzaamheid. Wij zijn de gemeente Haarlemmermeer dankbaar voor hun belangrijke rol in dit traject en kijken er naar uit om in de komende jaren gezamenlijk toe te werken naar een volledig circulair festival”
Met deze ontwikkeling -het voorzien van een evenemententerrein van zonnestroom- loopt de gemeente Haarlemmermeer voorop in Nederland. John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling in Haarlemmermeer: “Wat Tegenstroom, Mysteryland en ondernemer Jos Koeckhoven hier in Haarlemmermeer presteren, is energietransitie voor gevorderden. Duurzame energie is geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer, maar gewoon realiteit. Nu is het aandeel zonnestroom nog 25%, maar wij gaan het festivalterrein voorzien van vaste aansluitpunten voor lokaal opgewekte zonnestroom. Daarmee ondersteunen we de ambitie om op termijn het hele Mysteryland festival op lokale duurzame stroom te laten draaien, maar ook de andere evenementen die hier plaats vinden, kunnen straks de dieselaggregaten thuis laten. We nodigen andere festivals en gemeenten van harte uit om te komen kijken en ons voorbeeld volgen. Want een festival –ook een groot festival- op duurzame, lokale energie: dat kán.”
Gebruik van zonnestroom levert vermindering van 87 ton CO2
Dit jaar bestaat 25% van de energievoorziening van de camping van Mysteryland uit zonnestroom. Dat betekent dat er 7250 liter dieselolie wordt bespaard en dat er 19 ton CO2 minder wordt uitgestoten. In de volgende fase zal voor het hele festival maar liefst 30.000 liter diesel minder worden gebruikt en dat betekent een vermindering van de CO2 uitstoot met 87 ton.
” Het dak met zonnepanelen van de opslagloods van Jos Koeckhoven, met op de achtergrond het campingterrein voor Mysteryland. Op de foto het team dat de zonnestroom voor Mysteryland mogelijk maakte. ”
Foto rechtenvrij ovv fotograaf: Jur Engelchor